Tule mukaan, kun Ruotsin johtava ateriatutkija Richard Tellström, joka tunnetaan muun muassa History Eatersista, kertoo, miten Kebab tuli Pohjoismaihin.

KRUUNAJAISISTA PERHEIDEN TÄYDELLISIIN PERJANTAI-ILTOIHIN

Kebabien historia ja synty on hämärän peitossa. Käytettävissä olevat lähteet viittaavat 1300-luvulle nykyisessä Turkissa. Sana tarkoittaa grillattua lihaa. Kohtuullinen arvaus on, että kebab oli alun perin juhlaruokaa!

Lihaa valmistettiin vartaissa grillaamalla ja se tarjottiin annoksittain leikeltynä isojen juhlien mässäilevälle väelle - liha oli juhlava harvinaisuus siihen aikaan.

Ehkä vieraat olivat osa häitä, ruhtinaallisia kruunajaisia tai muuta suurta tapahtumaa. Riisiä tarjoiltiin. Pitaleipä ilmestyi ensimmäisen kerran 1900-luvun puolivälissä ja perunat vasta 1980-luvulla. Kebabin valmistustapa oli jo alkujaan osoitus gastronomisesta taidonnäytteestä sekä kokin ammattimaisuudesta. 

Pohjoismaissa kotikebab on nykyään sekä arjen että perjantain viihtyisää ruokaa tai jopa häiden menu tai lastenjuhlien kohokohta.

TÄNÄ PÄIVÄNÄ SYÖDÄÄN ENEMMÄN KEBABIA KUIN KOSKAAN. SUURI VALLANKUMOUS ON, ETTÄ NYKYÄÄN KEBABIA TEHDÄÄN ENTISTÄ ENEMMÄN KOTONA.

DÖNER, DONAIR, SIS KEBAP, AL PASTORI, GYROS, QABAB, SHAWARMA, CEVAPI, BURRAH, SHASHLIK VAI KAPSALON?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lihan grillaaminen vartaissa on ollut olemassa monissa kulttuureissa muinaisista ajoista lähtien. Döner-kebabeiksi kutsutaan sellaisia, jotka on rakennettu seisoville vartaille, joihin olemme tottuneet ravintoloista, Shish-kebabeiksi kutsutaan pienempiä vartaita, jotka laitetaan grilliin

Tietenkin meillä on täydellinen lista kaikista maailman kebabeista, kurkkaa täältä!

MIKÄ KEBAB?
TÄSSÄ ON PIENI KEBABYHTEENVETO!

KEBABVARRAS

Kebabvarras on puristettuja lihaviipaleita (perinteinen karitsanliha Turkissa), jota käytetään kebabien valmistuksessa. Se on asennettu pystysuoraan pyörivään vartaaseen grillilaitteessa, jota kutsutaan kebabgrilliksi. Kun kebablihan uloin kerros on grillattu, kuori se ohuina nauhoina kebabkuorijalla.

KEBABGRILLI

Kebabgrilli on eräänlainen grilli, jota käytetään kebabvartaan grillaamiseen. Siinä on sähkö- tai nestekaasukäyttöiset pystysuorat elementit ja pyörivä varras, joihin liha laitetaan. Liha pyörii hitaasti ja ohuet viipaleet leikataan kebabkuorimaveitsellä tukin pyöriessä. Grilliä voi käyttää myös gyrosin tai turkkilaisten döner kebabien kypsentämiseen, jolloin käytetään ohuita lihaviipaleita, jotka on pinottu päällekkäin.

KEBAB-KUORIMAVEITSI/KEBABVEITSI

Kebabkuorimaveitsi tai Kebabveitsi on työkalu, jota käytetään hitaasti pyörivän Kebabvartaan lihan veistelyyn. On olemassa sähkökäyttöisiä ja manuaalisia muunnelmia.

KEBABMAUSTE

Kebabmauste on mausteseos, joka on suunniteltu kebablihalle. Kebabmauste on samanlainen kuin niin sanottu grillimauste, mutta ei sisällä suolaa. Tyypillisiä mausteita kebabmausteissa ovat pippuri, paprika, chili, kumina, oregano, korianteri ja sipulijauhe.

KEBABKASTIKE

Kebabkastiketta voidaan käyttää erilaisiin pikaruokaruokiin, kuten pizzaan ja kebabeihin. Perinteisesti kebabkastike koostuu tomaattipohjaisesta kastikkeesta. Turkin kaltaisissa maissa se on vahva, kun taas se on miedompaa esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa. Erityisesti isoimmissa kaupungeissa kebabruokia tarjoillaan kahdella kastikkeella, joista toinen on punainen tomaattipohjainen ja toinen valkoinen valkosipulikastike.